Familieopstelling
& Mindfulness
FAMILIE OPSTELLING
Een opstelling laat ons snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak is achter ons gedrag. Opstellingen helpen om de tot nu toe verborgen verbanden te zien met het grotere geheel waar we onderdeel van zijn. Dit grotere geheel kan je directe familie zijn, je voorouders, of je werkomgeving. Pas als de verstrikkingen zichtbaar worden, kunnen we nieuwe mogelijkheden vinden om ons los te maken van hardnekkige patronen.
Een techniek die ik graag gebruik is de tafel opstelling. In tegenstelling tot de klassieke opstelling doen we dit niet in een groep met representanten. Het is een individuele sessie waarbij we samen kijken naar wat er speelt en waarmee je duidelijke inzichten krijgt.
​
Waarmee kan een opstelling jou helpen?
​
Vragen binnen de familie
​Bijvoorbeeld: Hoe kan ik met mijn dominante zus omgaan?
Relationele vraag
Bijvoorbeeld: Wat is er nodig om de relatie met m'n partner te verbeteren?
Werksituatie
Bijvoorbeeld: Word ik door mijn baas gewaardeerd voor al mijn harde werk, of hoe voorkom ik een burn-out?
Ziekte en gezondheid
Bijvoorbeeld: Ik heb last van rugklachten. Wat zou een onderliggende oorzaak kunnen zijn?
Terugkerende patronen of overtuigingen
Bijvoorbeeld: Bij overheersend gedrag val ik stil. Hoe kan ik assertiever worden en beter mijn eigen mening verwoorden?
​
Opstelling via onze voorouders
​
Er is ook een familie opstelling bij mij in de praktijk mogelijk, waarbij we naar een collectief familie geweten gaan. Patronen die als een rode draad door generaties in de familie doorgegeven worden. Dit is een sessie uit de lichaamsgerichte therapie en het systemisch werk (familieopstellingen). We kijken samen naar wat we tegenkomen in het energetische veld van je voorouders. Het biedt de mogelijkheid om vanuit een ander perspectief te kijken naar wat er speelt in je leven. Door onverwerkte thema’s kunnen namelijk fysieke klachten, of telkens terugkerende negatieve gevoelens je dwars zitten. Door de diepere betekenis ervan te ervaren, tijdens één of meerdere sessies, openen zich nieuwe mogelijkheden.
​
Zie voor deze manier van werken de website: www.hetroepenvandeziel.nl en het boek van Connie van der Arend “Het roepen van de ziel”
​
​
​
Schenk mij de kalmte om te accepteren
wat ik niet kan veranderen;
de moed om te veranderen wat ik kan veranderen
en de wijsheid om het verschil te kennen.
MINDFULNESS
​
Op dit moment is mijn agenda te vol om mindfulness cursussen in te plannen.
Ik werk momenteel veel met PSYCH-K® en daarmee ontstaan voor mijn cliënten mooie en blijvende veranderingen, op een relatief eenvoudige wijze. Wil je toch graag een volledige mindfulness cursus volgen, dan heb ik fijne collega's in Meppel die ik kan aanbevelen. Wil je meer informatie dan mag je me zeker bellen. Bovendien kun je overwegen om voor een retraite naar het Zencentrum de Noorderpoort in Wapserveen te gaan, of via de Stichting Leven in Aandacht.
​
AANRADER: Mediteren gaat makkelijker na een sessie PSYCH-K® omdat de onrustige geest kalmer wordt. Alle onrust die tijdens mediteren naar boven komt mag aangekeken worden en daarmee ontstaan begrip, acceptatie en verandering. Het kan behulpzaam zijn om een keer PSYCH-K® te doen als je tijdens meditatie telkens te veel afgeleid wordt door gedachten.
​
MINDFULNESS
​
In mijn praktijk heb ik al veel mensen geholpen met mindfulness die ik 1 op 1 geef. Ik heb zeer ruime ervaring in het volgen van retraites en in het oefenen met meditatie technieken. Omdat ik als geen ander weet wat meditatie en het daarop volgende bewustwordingsproces voor je kan betekenen, geef ik dit graag aan anderen door. Na mijn opleiding tot Mindfulness trainer bij SeeTrue ben ik gestart met het geven van groepscursussen. Na een aantal jaar kom ik nu toch uit op individuele oefensessies als het meest effectief en prettig. Er is met individuele sessies alle ruimte voor jou persoonlijke vragen en omstandigheden en er ontstaat geen ruis door zaken die er voor jou niet werkelijk toe doen.
​
Mindfulness lessen kunnen ieder moment aanvangen in overleg en aangepast aan jou agenda. Voor aanvang hebben we een intakegesprek waarin we je persoonlijke wensen bespreken. Gedurende 7 weken is er daarna iedere week (of om de week) een sessie. Aan de hand van diverse werkvormen oefen en onderzoek je zelf jouw mogelijkheden om bewuster te worden. We sluiten af met een persoonlijk eindgesprek waarin de nadruk ligt op hoe je nu praktisch verder wilt.
​
Om te mediteren hoef je geen Boeddhist te zijn of te worden. Meditatie technieken zijn voor veel mensen behulpzaam om makkelijker met stress om te kunnen gaan of beter te kunnen slapen.
​
​
Achtergrond informatie
Mindfulness helpt je om:
-
niet alleen te luisteren naar je hoofd, maar ook naar je hart
-
je verstand wijs te gebruiken
-
om te gaan met lastige emoties op een efficiënte eenvoudige manier
-
stapje voor stapje te accepteren wat niet te veranderen is
-
je niet te veel te laten meeslepen in je jachtig bestaan
-
los te laten wat je achter je moet laten.
Wat is mindfulness
Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder oordeel waarnemen wat er in het hier-en-nu plaats vindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. Vaak krijgen we zaken maar half mee en doen we veel op de automatische piloot. Hierdoor reageren we op een manier waar we last van hebben. Om dat in te zien hebben we oefening en helder waarnemen nodig.
​
Hectische wereld, druk, druk, druk…
Het leven wordt steeds jachtiger. Alles moet sneller, efficiënter en beter. Wij eisen steeds meer van onszelf. De hoeveelheid informatie is enorm toegenomen met de komst van tv, computer, mobiele telefoon etc. Mindfulness helpt je om tot jezelf te komen en om op een andere manier om te gaan met al die prikkels.
​
Stress
De een heeft veel last van stress, neemt het werk mee naar huis en zoekt allerlei manieren om de stress af te reageren. De ander heeft stress en laat eigenlijk nog maar heel weinig binnen en lijkt nauwelijks nog geraakt te worden. Het leven wordt vlakker en emoties (ook de positieve) worden minder ervaren. Beide zijn gevolgen van stress doordat we niet meer stil kunnen staan. Niet meer van de doe-modus naar de zijn-modus kunnen schakelen. Waardoor er nooit meer een moment van rust ervaren wordt. Slaapproblemen, depressieve gevoelens of een burn-out zijn dan het gevolg. Verder tast een overload aan stress je immuunsysteem aan, waardoor je gezondheid op de lange duur ondermijnd wordt.
​
Wat je echt wilt
Mindfulness is je openen voor wat er écht speelt. Als je open aandacht hebt voor je binnenwereld, ga je na verloop van tijd voelen wat je eigenlijk wilt in je leven. Je gaat min of meer luisteren naar de stem van je hart. Dit klinkt misschien wat zweverig. Maar het gaat hier eigenlijk om het vermogen om te voelen wat je echt wilt. Te voelen wat je echt gelukkig maakt.
​
De cursus
De cursus leert je om mindfulness te gebruiken om bewuster en beter om te gaan met stress, pijn en ander ongemak. Maar daarnaast gaat deze cursus verder dan op een andere manier omgaan met stress. Je leert om meer stil te leren staan bij de zaken die er echt toe doen, zowel de grote als ook de kleine dingen. Om bewust en open aanwezig te zijn bij wat er nu gebeurt. Gewoon zijn met wat is. En dat geeft meer geluk, rust en tevredenheid.
​